Roparun 2024 (terugblik)


Tijdens het Pinksterweekend van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei heeft de Roparun plaatsgevonden. Roparunteam De Betuwe Runners 356 hebben met succes deelgenomen aan de Nederlandse route! Hieronder volgt een terugblik van Roparun 2024!

DAG 1. (zaterdag 18 mei)
Om 8.00 uur verzamelen alle teamleden op het parkeerterrein van Healthclub Juliën in Lienden. Alle materialen worden ingeladen en een laatste knuffel en kus aan familie en vrienden worden gegeven. Rond 8.30 uur vertrekken de vier voertuigen met totaal 23 teamleden richting startlocatie vliegveld Twenthe, zo’n 1,5 uur rijden vanaf Lienden.

Rond 10.15 uur komt het team aan bij vliegveld Twenthe. Team B maakt zich rustig klaar voor de start, die om 13.40 uur plaats zal vinden. Hoewel 10 teamleden nog niet eerder deel hebben genomen aan de Roparun en hun debuut gaan maken is er slechts sprake van ‘gezonde spanning’ en hebben we er vooral heel veel zin in! Rond 11.30 uur wordt er met het hele team een pastamaaltijd gegeten, een foto gemaakt en vooral veel gelachen. Er starten in 2024 zo’n 40 Roparunteams in Nederland (route noord), hierdoor is het in vergelijking met voorgaande jaren rustig op het starterrein. Het is mooi weer en dat maakt het wachten geen straf. Rond 13.40 uur start team B onder luid gejuich en begint het Roparun 2024 avontuur. Team A en het basiskampteam stappen in de voertuigen en gaan verplaatsen zich naar de 1tse basiskamp locatie (voetbalvereniging Drenthina in Emmen).

Team B is inmiddels onderweg voor de 1ste etappe van 62 km en gaat van Vliegveld Twenthe naar wisselpunt 1 nabij Vriezenveen. Team A is in het basiskamp in Emmen, helpt het basiskampteam met opbouwen en eet alvast wat. Rond 18.00 uur gaat team A richting de wisselplek in Vriezenveen. Om 19.00 uur neemt team A het over van team B en gaat 62 km lopen naar wisselpunt 2 nabij Emlichheim (Duitsland). Team B kan terugkijken op een geslaagde 1ste etappe en vertrekt vanaf Vriezenveen naar het basiskamp bij voetbalvereniging Drenthina in Emmen voor hun welverdiende maaltijd, douchen, massage en wat rust. Van 20.00 uur in de avond tot 8.00 uur in de ochtend moet iedereen op de route een lichtgevend hesje dragen. Klokslag 20.00 uur trekt team A de lichtgevende hesjes aan. De lopers merken al snel dat het niet lekker zit maar veiligheid boven alles!

DAG 2. (zondag 19 mei)
Inmiddels is het bijna zondag 19 mei. Team A is bezig om 62 km af te leggen en team B rust uit in het basiskamp in Emmen. Uitrusten in het basiskamp betekent, eten, masseren, douchen en als je geluk hebt 1 tot 1,5 uur op een matje liggen. Vervolgens is het klaarmaken voor een nieuwe etappe en verplaatsen naar het wisselpunt. Team B stapt rond 24.00 uur vanaf het basiskamp in Emmen in de bus en rijdt naar het wisselpunt nabij Emlichheim in Duitsland.

Vanaf dit moment merken teamleden dat het ritme en de natuurlijke biologische klok in het menselijk lichaam in de war begint te raken. Op vaste tijdstippen ontbijten, lunchen en dineren is niet meer mogelijk. Zo gaat team om 2.00 uur in de nacht beginnen aan hun warme maaltijd (nasi). Onderweg op de route wordt door de lopers en fietsers continue gegeten en gedronken. Voeding speelt een cruciale rol en beïnvloed in grote mate de prestatie en kwaliteit ervan. In de wisselbussen staan grote kratten met eten en drinken. Waar de ene persoon regelmaat probeert te houden en op vaste tijdstippen probeert zo gezond en voedzaam mogelijk te eten, gooit de andere persoon zich helemaal vol met snoep, chips, koek en koffie. Het maag- en darmstelsel kan per persoon verschillen en sommige personen presteren prima op vooral snelle suikers en cafeïne. Wat er aan voeding in gaat moet er ook weer uit. Gelukkig zijn alle basiskampen voorzien van toiletten en staan er onderweg Dixi toiletten op de route, hier maken enkele teamleden met hoge nood zeer dankbaar gebruik van.

Rond 1.00 uur in de nacht wisselen de teams nabij Emlichheim. Team A heeft lekker gelopen en gaat rusten in het basiskamp in Emmen. Team B gaat 60 km afleggen, wissel 3 is nabij Enschede en staat gepland voor 6.30 uur in de ochtend. Het team loopt mooi volgens tijdschema en alle teamleden zijn mentaal en fysiek nog in topvorm. Om 6.30 uur wisselen de teams nabij Enschede. Team A gaat 60 km afleggen en loopt richting Lochem. Ook het basiskampteam is inmiddels verplaatst van Emmen naar Hertenhoeve de Lavei nabij Geesteren. Een prachtige accommodatie waar we als team zeer gastvrij ontvangen zijn. Team B gaat richting het nieuwe basiskamp om hun welverdiende rust te pakken. Slapen lukt nauwelijks, de temperatuur in de pop up tentjes loopt op tot 40 graden doordat de zon flink schijnt. Het is broeierig warm aan het worden, hopelijk is dit geen voorbode voor slecht weer.

Het valt op dat de doorkomsten op de route erg leuk zijn, er wordt van alles uitgedeeld, van fruit tot bitterballen, pizza’s, broodjes en croissants. Extra leuk is dat veel vrienden en familieleden de moeite hebben genomen om op verschillende plekken langs de route te gaan staan. Veel tijd voor een gesprek is er niet maar een korte knuffel geeft al heel veel voldoening en energie om door te gaan!

Rond 12.00 uur in de middag wisselen de teams nabij Lochem. Team A gaat naar het basiskamp nabij Geesteren en team B gaat 58 km afleggen richting Hoven. Ook team A ervaart dat het erg warm is in de pop up tentjes maar wordt al snel gewekt door een flinke plensbui. Ondertussen worden er wat hertjes geboren 🙂 bijzonder om te zien en ook dat geeft energie!

Rond 17.00 uur wisselen de teams nabij Hoven en is ook het basiskamp weer verplaats naar een nieuwe locatie, namelijk atletiekvereniging De Liemers in Zevenaar. In Zevenaar was het kraanwater tijdelijk niet drinkbaar, even opletten dus ;-). Wederom een prachtige locatie voor een basiskamp, hier kan gegeten, gedoucht, gemasseerd en even gelegen worden. Het basiskamp heeft het elke keer prima onder controle, de maaltijden staan steeds op tijd klaar, er zijn slaap/rust plekken en er kan gedoucht en gemasseerd worden. Het masseren en losmaken van de spieren is echt essentieel. Fietser zitten ruim 5 uur aaneengesloten in één houding op de fiets, dat zorgt voor stijve spieren en gewricht. Lopers hebben veel afvalstoffen (melkzuur) in de beenspieren en vaak pijnlijke spieren, pezen en gewrichten. Het lichaam heeft tijdens de Roparun simpelweg geen tijd om te herstellen. De massages van de twee fysiotherapeuten in het basiskamp doen telkens weer wonderen en ze krijgen het voor elkaar dat de lopers en fietsers (bijna) elke keer ‘fris & fruitig’ aan hun nieuwe etappes beginnen.

Team A krijgt ondertussen te maken met extreme weersomstandigheden (regen en onweer) en de organisatie legt het evenement op sommige tijdstippen tijdelijk stil. Teams zijn dan verplicht om in de voertuigen te schuilen voor het noodweer en te wachten op ‘groen licht’ vanuit de organisatie. Dit is de eerste keer dat er wat achtergelopen wordt op het geplande tijdschema. Team A regent regelmatig nat, krijgt ook te maken met een blessuregeval bij één van de lopers. Het wordt een uitdagende etappe voor Team A maar uiteindelijk wordt de etappe (door uitstekend teamwork) goed afgesloten en kan ook team A richting het basiskamp in Zevenaar.

Wissel 6 vindt rond 22.30 uur nabij het basiskamp in Zevenaar plaats, dat is prettig en kost weinig tot geen reistijd. Ook Team B krijgt tijdens deze etappe te maken met een blessure, ditmaal bij één van de fietsers, gelukkig kan deze uitdaging binnen het team opgelost worden door twee functies om te wisselen. De route nabij Arnhem wordt last minute door de organisatie gewijzigd. De politie is druk met supporters van Vitesse. Gelukkig ondervinden we hier als team weinig hinder van. De eerste pijntjes, gecombineerd met flinke vermoeidheid beginnen bij iedereen wel te komen, dat belooft nog wat voor de resterende etappes.

DAG 3. (maandag 20 mei)
Inmiddels is het maandagochtend rond 3.30 uur in de ochtend/nacht als wissel 7 plaatsvindt nabij Wijchen plaatsvindt. Team A gaat 52 km afleggen om vervolgens nabij Zaltbommel weer te wisselen met Team B. Ondertussen gaat team B naar het nieuwe basiskamp bij atletiekvereniging Typhoon in Gorinchem. Ondertussen is het op de route genieten. Er zijn weliswaar geen doorkomsten in- en rondom Den Bosch maar de zonsopkomst is prachtig en maakt alles goed. Team A kan ondanks één geblesseerde loper nog aardig op tijdschema blijven lopen en er wordt weinig achterstand opgelopen.

Wissel 8 vindt rond 8.15 uur plaats nabij Zaltbommel. Team B heeft lekker uit kunnen rusten in het basiskamp in Gorinchem en gaat vol goede moed beginnen aan hun laatste etappe van 46 km. Team A is behoorlijk opgebrand en is toe aan wat rust in het basiskamp in Gorinchem. Team B gaat als de brandweer en boekt weer tijdswinst op het schema. Team B schakelt ondertussen met team A hoe het ervoor staat qua fitheid. Team A moet tenslotte nog 46 km afleggen en heeft nog maar drie lopers, waarvan er twee pijntjes hebben. Uiteindelijk wordt besloten dat team B wat langer doorloopt. Team B loopt deze etappe totaal 51 km i.p.v. de geplande 46 km. Hierdoor hoeft Team A de laatste etappe nog 41 km te lopen i.p.v. de geplande 46 km. Dit om Team A een stukje te ontlasten, zij hebben namelijk nog maar drie lopers op het parcours. Dit soort situaties laat zien hoe sterk een team(gevoel) kan zijn en in dit geval is.

Wissel 9 vindt rond 13.00 uur plaats nabij Sliedrecht. Team B is klaar en kan rustig afwachten en hopen dat team A nog sterk genoeg is om de laatste 41 km met drie lopers af te leggen en uiteindelijk de finish te bereiken. Uiteindelijk verloopt ook de laatste etappe van team A vlekkeloos. Zoals vaker geeft zo’n laatste etappe extra energie, je bent er immers bijna en dat heeft vleugels. Team A komt uiteindelijk om 16.25 uur bij de finish (tijdsregistratie) nabij de Erasmusbrug in Rotterdam. Totaal is er op een afstand van 525 km maar 25 minuten achterstand opgelopen op het eerder gestelde tijdschema. Gezien de uitdagende weersomstandigheden zondagavond en de blessuregevallen is dit een fantastische prestatie.

Teamleden feliciteren en bedanken elkaar voor deze mooie prestatie. Vervolgens is het hele team naar de officiële finish op de Coolsingel gewandeld. Ook bij de finish staan enkele familieleden te wachten en krijgt een teamlid totaal onverwachts een heuse champagnedouche 🙂 Bij de finish zijn de medailles in ontvangst genomen en zijn teamfoto’s met sponsordoek gemaakt.

Na de finish zijn we per metro en sommige per fiets naar de locatie gegaan (nabij Rotterdam) waar de voertuigen geparkeerd stonden. Er waren speciaal een aantal frisse chauffeurs vanuit De Betuwe ingevlogen om het hele team veilig naar De Betuwe te rijden! Rond 19.30 uur arriveerde het team weer in Lienden. Met de laatste energie zijn de meeste spullen direct opgeruimd en hebben we afscheid van elkaar genomen. Vrijdagavond 28 juni staat er een gezellig samenzijn gepland, dan heeft iedereen de batterij weer opgeladen en gaan we onder het genot van een hapje en drankje terugblikken op weer een mooi Roparun avontuur.

We mogen als team terugkijken op een geweldige Roparun 2024 editie en danken iedereen die het team ondersteund heeft. We hopen op een later moment bekend te maken welke financiële bijdrage we aan Stichting Roparun kunnen doen! Want uiteindelijk is dat ons hoofddoel, ‘zoveel mogelijk aandacht vragen en geld ophalen om de levensomstandigheden van kankerpatiënten te verbeteren, in hoeverre dat mogelijk is’!